Üdvözöllek kedves Látogató!

Pest

Horváth Miklós -MIKI-

1962. január 16.-án láttam meg a napvilágot Siófokon. Balatonszárszón nevelkedtem, és a mai napig is itt élek. Apám autószerelő volt, tehát már gyerekkoromban is inkább voltam olajtól maszatos, mint a torta habjától. Mivel fater „maszek”, és így a nép ellensége volt, így nem volt támogatható tanáraim részéről, hogy bármilyen középiskolában is továbbtanulhassak. Nem kis kalandok árán mégis sikerült bekerülnöm egy gépészeti szakközépiskolába, amit aztán el is végeztem. 1980.-ban érettségiztem. Bár tettem egy gyenge próbálkozást a továbbtanulásra, de a próbálkozásom valóban gyengére sikerült, így ezzel le is zárult életemben az iskolai körülmények közötti tudásfejlesztés. Megtettem ezt más módokon később. Első, és egyben egyetlen munkahelyem, egy hajózási cég volt, ahol szép lassan a ranglétrát végigjártam, és lettem a gépkezelő-matrózból hajóvezető, hajógépész.

 


Egy nagyon tanulságos szakasza volt ez az életemnek. Megtanultam sok mindent mind a szakmáról, mind pedig az emberekről. Mondom ezt annak ellenére, hogy bár voltak negatívumok is, de azokat az idő már tompította, és mára csak a szép emlékek maradtak, tehát nosztalgiával gondolok vissza azokra az évekre. Ja, és ebbe az időszakba ékelődik be az a másfél év, amit a „haza szolgálatában” töltöttem el. Na erről nem sok szép emléket tudnék idecitálni. De ez is megvolt. Világ életemben tartottam magamat ahhoz a konzervatív elvhez, hogy a becsületes munka meghozza a gyümölcsét, és mindig a maximumot próbáltam kihozni magamból.

 

 

 


Mára már jelentem, megszilárdultak az agykutacsaimat összekötő lágyrészek, így tudom, hogy ez a duma egy hatalmas átverés. Viszont változni már nem tudok. Tudjátok, ahogy a szólás tartja: „A fiatal vessző hajlik, az öreg eltörik” Hát, én megpróbálom képességeimhez mérten itt a klubon belül a fiatal vesszőt a jó irányba hajtogatni. Ezért írogatom azt a sok cikket, és írást. Na de ne szaladjunk ennyire előre.
Ott tartottam, hogy éltem a dolgos hétköznapokat, mint elhivatott hajógépész. Aztán eljött a rendszerváltás, és a demokrácia megjutalmazott a közszolgálatában eltöltött 14 évemért. Mert bár nem mondtam, de közalkalmazott voltam. Szóval a „jutalom” magyarra fordítva így nézett ki: „Fel is út, le is út, menjetek, ahova akartok.” Munkanélküli lettem. Ez az állapot egy évig tartott, aztán belefogtam abba a vállalkozásba, amit a mai napig folytatok. Kertészeti kisgépeket javítok. De persze nem veszem ezt nagyon szigorúan, hiszen ahogy viccesen szoktam fogalmazni, mindent megjavítok, aminek kipufogója van. Sőt, ezen túl olyasmit is, aminek nincsen.

A Simsonnal már elég régen összehozott a sorsom. 10-12 éves koromban kezdtem el motorozni apám SR-2-ével. Aztán volt még otthon egy illegálisan használt, (érvénytelen volt a műszakija) Star is. Tudni kell, hogy akkoriban a Simsonok kivétel nélkül csakis nagymotorok voltak. De nekem mindegy volt, hiszen jogosítványom sem volt, tehát motoroztam én erdőn, mezőn, kertek alatt, mindenhol. Most ne gondolja senki, hogy erre bíztatok bárkit is. Mihelyst életkorom lehetővé tette, azonnal levizsgáztam, megszereztem a „Lóhajtói” papíromat. A következő motorom szintén Simson volt, de ez már törvényesen levizsgáztatott Star, mint nagymotor, hiszen időközben levizsgáztam még érettségi előtt nagymotorra, és autóra. Rendkívül felemelő érzés tudott lenni akkoriban, hogy nyugodtan, minden félelem nélkül mehettem ki az útra egy igazi, rendszámos motorral. Megízlelve a nagymotorozást, a Simsonhoz hosszú időre hűtlenné váltam, amikor megvettem a vadi új JAWA 350-emet. Abban az időben, honi viszonylatban a motorok királyát testesítette meg ez a gép. Szerettem is nagyon, és hét évig hajtottam mindenféle probléma nélkül. De hát akkor megvettem első autómat, egy Steyr Puch 500-ast, és akkor az autó lett a szerelem. A JAWA-t eladtam, de ismereteim szerint a mai napig megvan eredeti állapotában egy arra érdemes embernél, aki a JAWA-k megszállottja, és gyűjti őket. Na de még mielőtt nagyobb ívben elkanyarodnék a Simsonos vonaltól, folytatnám itt. Szeretett Steyr-em a tetszhalál állapotába került, ugyanis építkezésbe fogtam, és nem volt időm a nem kevés munkát igénylő életben tartására. Átnyergeltem Trabantra. De szükségét éreztem egy ide-oda szaladgáló járműnek. Ezért aztán elkezdtem szemezgetni, egy nullára leamortizált, és akkor már két éve a kút oldalának támasztott S-50-el. A szemezgetés végül elhatározássá érett. Atomjaira bontottam az egész gépet. A vázat, és minden festett alkatrészt, a fémig letisztítottam, majd a korrózióvédelem után lefestettem. A többi alkatrész sem úszta meg, mert nagyon kritikusan górcső alá vettem mindent, és ami egy kicsit is kétséges volt, azt kidobtam, és újjal helyettesítettem. Akkor ez még egyszerűbb volt, mert az alkatrészboltok jobbára eredeti alkatrészt tartottak. Mivel én nem törekedtem rendkívüli mértékben a típustisztaságra, a blokkot is kidobtam, és egy 4 sebességes 51-es blokkot kapott a motor. Ezt idővel megszakító nélkülire, és 12V-osra alakítottam. Ekkor már az 50-es púpos tankja fura lett volna, és nekem különben is jobban tetszett az 51-es tankja, tehát ezt is cseréltem. Egy hónapi munka után életre kelt az én öszvér motorom.


Nagyon szeretem, mert szép, és megbízható. Na jó, még mielőtt valaki elfogultsággal vádolna meg, úgy módosítom a kijelentésemet, hogy nekem tetszik. Motorom újjászületése nyolc évvel ezelőttre datálódik.

Mint említettem írásom elején, szeretek haladni a korral, és képzem magamat több területen is. Egy sötét terület volt viszont, amin mindenképpen változtatni szerettem volna 2001-ben. Ez a számítástechnika. Azt sem tudtam, hogy eszik e, vagy isszák. Beláttam, hogy ez tarthatlan állapot, ezért aztán beiratkoztam egy számítógép-kezelői tanfolyamra, elvégeztem, levizsgáztam. Aztán idővel internetem is lett. Mint egy kíváncsi gyermek, vetettem magam a netre. Viszonylag hamar megtaláltam a Simson Klub Magyarország honlapját. Sajnos a regisztrációval problémáim voltak. Pontosabban nem tudtam regisztrálni valami miatt. Ekkor rendesen kiakadtam, és írtam egy nem éppen simogató hangvételű levelet Marci elnöknek. Marci pedig abban a stílusában válaszolt is, ahogy a hülyegyerekeknek szokott. :) Tehát bár kissé döcögősen, de regisztrált lettem. Az oldalon lévő írásokat olvasva, úgy gondoltam, hogy én is tudok olyan dolgokat, amelyeket érdemes lenne megosztani a többiekkel. Első ilyen írásom, a „Holponttuskó”ról készült. Akkoriban még nem tudtam egy ilyen cikket úgy elkészíteni, hogy csak fel kelljen tenni a lapra. Ezért elküldtem Marcinak a képekkel együtt. Hosszú szünet következett. Mivel úgy láttam, hogy ez nem vezet sehová, hát inkább készítettem egy saját honlapot, ahol elhelyeztem ezt a cikket. Az elsőt több is követte, és nem is nagyon érdekelt, hogy mikor kerül a cikk ki a simosn.hu-ra. Amikor a fórumban egyre többször linkeltem a saját oldalamra, ekkor már Marci is a fejéhez kapott, és megkeresett egy levélben. Ebben a levélben hosszasan ecsetelte, hogy nem szerencsés a sok információt szétforgácsolni, ami végül is egyűvé tartozik, és eggyesítsük erőinket, a simsonosok érdekében. Ergo jólenne, ha az írásaimat a www.simson.hu–n helyezném el. Ez logikusnak tűnt akkor, és belegyeztem. Az idő pedig Őt igazolta. Mivel a saját lapomat FrontPage-el készítettem, a Klub-ra nem tudtam elkészíteni az írásokat. Ezt meg is beszéltük Szentendrén, ahol először találkoztam a Klub magját képviselő emberekkel. Marcitól megkaptam, a ma is használatos Help fájlt, amiből egy kicsit kiokosítottam magamat, és azóta magam készítem, és helyezem el az írásaimat az oldalon. A fórumot is rendszeresen olvasom, és ha tudok, megpróbálok segíteni a segítséget kérőknek. Amennyire időm engedi, a klubos rendezvényeken is részt szoktam venni. Bár az elsőről lemaradtam, de az összes többi Simsonálison is résztvettem. Egy idő után, a Klub vezetése azzal tisztelt meg, hogy írásaimért cserébe maguk közé választottak, és azóta piros a nevem a fórumokon. Én ezt megpróbálom azóta is azzal megalapozottá tenni, hogy gyakran felmerülő témákat feldolgozva, mind újabb cikkeket helyezek el az oldalon.

A Klub nekem nem csak a motorokról szól. A Simson egy kapocs, ami összeköt egészen különböző embereket, és rájönnek, hogy ha már szóba elegyedtek egymással, akkor egészen más témáról is tudnak értelmesen beszélgetni. Barátságok szövődnek, olyan kapcsolatok, amelyek a mai rohanó világban egyre ritkábbak, és éppen ezért értékesek. A másik dolog, ami még hatalmas jelentőséget ad a klubnak, és hangsúlyozza létjogosultságát, az a dolog, ami vagy tény, vagy csak én képzelem, mert jól esik ezt hinni, de én úgy gondolom, több fiatal motorost sikerült a műszaki területek felé terelgetni. Emlékszem pár srácra, akik eleinte érdeklődőek voltak, aztán egyre jobban belemerültek a dolgokba, majd pedig amikor a továbbtanulásra került a sor, akkor a műszaki felsőoktatási intézményeket célozták meg. Lehet, hogy nem nagy részünk van benne, de ha egy egészen kicsi mégis, akkor már megérte. Nagyon jól esett az is, amikor Lenkefi Laci barátommal együtt megkaptuk a „SIMSON LOVAGREND EMLÉKTÁBLA”-ját, de az igazi értékek azok, amelyeket az előbb soroltam.

Hát… dióhéjban ennyit magamról, és a Klubhoz való viszonyomról.

MIKI

Képgaléria:

Tovább, az önéletrajzhoz!

Báhidszki Márton

Elnök

marci@simson.hu

Tel.: 06203303969

Tovább, az önéletrajzhoz!

Horváth Miklós

A Klub hierarchiájában, én vagyok a MIKI

miki@simson.hu

Tel.: 0684363787

Tovább, az önéletrajzhoz!

Zsengellér Gábor

Vezetőségi tag

neo@simson.hu

Tel.: 06707741099

Tovább, az önéletrajzhoz!

Bihari Tamás

BTspeedway@gmail.com

Tel.: 06302756309

Tovább, az önéletrajzhoz!

Sallay György

Zöldkártyás

gysallay@gmail.com

Tel.: 06203344966

Tovább, az önéletrajzhoz!

Muzslai László

Bács-Kiskun megye

muzslai23@freemail.hu

Tel.: 0630-593-9018

Tovább, az önéletrajzhoz!

Bognár Roland

Fejér megyei régióelnök helyettes

bognar.roland@freemail.hu

Tel.: 06706377441

Tovább, az önéletrajzhoz!

Garay Gergely

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

bambageri@gmail.com

Tel.: 06705462701

Tovább, az önéletrajzhoz!

Elek Péter

bxx7@freemail.hu

Tel.: 06302364535

Tovább, az önéletrajzhoz!

Vajda Sándor

Titkár

sami@simson.hu

Tel.: 06209752155

Tovább, az önéletrajzhoz!

Mák Máté

Heves megyei ex-régióelnök

makkos86@citromail.hu

Tel.: 06709484776

Tovább, az önéletrajzhoz!

Takács Gábor

Fejér megye volt régióelnöke

takacs.mail@gmail.com

Tel.: 06208090780

Tovább, az önéletrajzhoz!

Nádházi József

EX-Hajdú-Bihari régió alelnök (vagymi)

nadhazi@simson.hu

Tel.: 06notpublic

Tovább, az önéletrajzhoz!

Farkas Attila

KVB

wolf.farkas@gmail.com

Tel.: 06303887915

Tovább, az önéletrajzhoz!

Gaal Csaba

csabi@simson.hu

Tel.: 06209510893

Tovább, az önéletrajzhoz!

Gárdonyi Szabolcs

Alelnök, a kócos hajak szakértője

saszabi@freemail.hu

Tel.: 06309891423

Tovább, az önéletrajzhoz!

Kolb Tamás

semminemjó kapitány

fapados@totalcar.hu

Tel.: 06205880804

Tovább, az önéletrajzhoz!

Kovács Friderika

Marketing felelős

fridakovacs@gmail.com

Tel.: 06706332220

Tovább, az önéletrajzhoz!

Schieber János Sibi

sibi@simson.hu

Tel.: 0626395384

Tovább, az önéletrajzhoz!

Soltész Mátyás

matyi@simson.hu

Tel.: 06306559403

Tovább, az önéletrajzhoz!

Somogyi Gabriella

somgabriella@freemail.hu

Tel.: 203166848

Tovább, az önéletrajzhoz!

Szabó László Macsek

vezetőségi alapító tag

mmx233@freemail.hu

Tel.: 06309627417

Tovább, az önéletrajzhoz!

Szatmári Zoltán

Tiszteletbeli tag vagy mifene

dreaming@freemail.hu

Tel.: 30/463-25-24

Tovább, az önéletrajzhoz!

Szíjj Márton

tiszteletbeli tag

marceeeeeeeeee@citromail.hu

Tel.: 06306320474

Tovább, az önéletrajzhoz!

Varga Sándor

Hajdú-Bihari Régió irányítója

v-sanyo@freemail.hu

Tel.: 306387671